Su izolasyon malzemeleri, Türkiye coğrafyasında yağışlı havalar sonrasında yaşanan en büyük sorun su sızdırma olayıdır. Su sızdırma gibi karşılaşılacak sorunların giderilmesi ve tespiti oldukça zordur. Suyun nereden kaçtığını bulmak için çatının örtüsünü kaldırmak ve incelemek gerekebilir. Kaldırma işlemi sonrasında çoğu zaman çatı örtüsü kullanılamayacak hale gelir. Bu da hane için ağır maddi bir yük oluşturur. Bu sebepten çatı örtüsü kaldırılırken dikkat edilmelidir.
Ustanın tecrübesinin yanı sıra su izolasyon malzemeleri ve uygulama ekibinin bilgisi de önemlidir. Su izolasyonu yapmak için birçok yöntem ve su izolasyon malzemeleri vardır. Bu malzemelerin en güveniliri ve yaygın olarak kullanılanları Sarpet C2000 ve Sarpet PAL3000'dir. Bu malzemeler kullanılırsa işçilikten ve zamandan tasarruf sağlanır. Herhangi bir hava koşullarında zarar görme durumları çok düşük olduğundan oldukça güvenilirdir.
Çatı ile ilgili eldeki bilgiler göz önüne alınarak su izolasyon malzemeleri arasında gerekli olanları temin edilmelidir. Çatı yapısı hakkında gerekli bilgilerin bulunması su izolasyonunun başarılı sonuçlanmasını sağlar. Yüksek sıcaklığa dayanan ve düşük sıcaklıkta bükülebilen Sarpet PP3000 tercih edilmelidir. Montaj sırasında üst ve alt yapılara uygun vidalar kullanılmalıdır.
Teras katlar, yağmur gibi olumsuz hava koşullarından daha fazla etkilenir. Teras çatılar için uygun olan malzemeler Sarpet EP50AR, Sarpet EPAL4000 ve Sarpet ECAL3000'dir. Teras çatılar da kaliteli malzemeler kullanılması işin daha dayanalıklı ve uzun ömürlü olması için gereklidir. Çatı için önemli olan sert iklim ve hava koşullarına karşı su izolasyonunun başarılı olmasıdır. Çatı yüzeyine ulaşan suyun yağmur oluklarına çatının zarar almadan aktarılması için kalite malzeme kullanımı şarttır. Çatıların eğimi, su izolasyon işinin ne kadar süreceğini belirler. Günümüzde çatı eğimi %33 ile su izolasyonuna uğrar.
Su İzolasyonunun Uzun Ömürlü Olmasını Sağlayan Faktörler
Çatıya yapılan izolasyon işleminin ömrü kullanılan malzemenin kalitesi ile orantılıdır. Yüksek kalitedeki malzemelerin kullanılması izolasyonu daha başarılı yapacağı gibi kullanım ömrünü de uzatacaktır. Maliyetleri kısmak amacı ile kullanılan kalitesiz malzemeler, izolasyonun dayanıklılığını olumsuz etkiler. Malzemelerin kalitesinin yanı sıra izolasyon yapılacak yerin mevcut durumu, kullanılacak malzemelerin alan için uyumu, izolasyon yapılacak alanın pürüzsüz ve temiz olması gibi durumlar izolasyonun ömrünü uzatmaktadır.
Su izolasyonunun ömrünün uzun olması için ilk başta dikkat edilmesi gerekenin malzeme kalitesi olduğu göz ardı edilmemelidir. Su izolasyonunun başarısız olduğu durumlarda çatı akması gibi durumlar ile karşılaşılır. Çatı akmasının en büyük sebebi çatı kaplama malzemesinin kalitesiz olmasıdır. 0 su geçirmezlik özelliğine sahip olan Classic P40 AR tercih edilmelidir. Su izolasyonunu gerçekleştirecek kişilerin işinde uzman olması da oldukça önemli bir detaydır. İzolasyon işlemi için performansı en yüksek ürünler tercih edilmeli ve kalite unsuruna dikkat edilmelidir. İzolasyon için maliyete değil malzeme kalitesine önem gösterilmelidir. Ufak karlar elde etmek için kalitesiz malzeme kullanımından kaçınılmalıdır.
Kaliteli malzemeler çatının yapısı ile uyumlu olmalıdır. Çatı için malzemeler tercih edilirken taşıyabileceği yükteki malzemeler satın alınmalıdır. En hafiflerini tercih etmek çatının sağlığı için önemlidir. Çevresel faktörler ve iklim koşulları göz önüne alınarak izolasyon işlemine başlanmalıdır. İzolasyon işlemi sırasında uygulama hatalarından kaçınılmalıdır. Neredeyse mevcut tüm çatılar su izolasyonunu yaptırmalıdır.
İzolasyon işlemine başlamak için olumsuz hava koşullarının çatıya etkisi beklenmemelidir. Herhangi bir çatı, olumsuz hava koşullarından ne kadar az etkilenirse izolasyon işleminin maliyeti o kadar uyguna yapılır. İklim koşullarından daha az zararlar ile sıyrılan çatılar için de geç olmadan su izolasyonu yaptırmak için bir usta ile iletişime geçilmelidir.